Categorieën
bedrijven

Wilt u omgevingsvergunning aanvragen

Ga jij bouwen, verbouwen, slopen, of een andere aanpassing doen aan een pand of de tuin? Voor de meeste activiteiten op het gebied van wonen, (ver)bouw, milieu, natuur, monumenten en ruimte heb je een vergunning nodig. Ook kan het zijn dat een melding volstaat. De omgevingsvergunning vervangt alle aparte vergunningen en ontheffingen. Dit is dus één vergunning voor bouwen, verbouwen, wonen en andere activiteiten in de fysieke leefomgeving.

Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan?

Je vraagt de omgevingsvergunning aan bij je gemeente. Dit kan zowel digitaal als schriftelijk en je kunt het zelf doen of een ander machtigen. Digitaal vraag je de omgevingsvergunning aan via de website van je gemeente of via Omgevingsloket online. Met behulp van eHerkenning identificeer je jezelf. Hiervoor heb je een eHerkenningsmiddel nodig met ten minste betrouwbaarheidsniveau 2. De afhandeling van de aanvraag verloopt verder digitaal als je deze hebt ingediend via Omgevingsloket online. Ook kun je de vergunning schriftelijk aanvragen. In het Omgevingsloket download je het papieren aanvraagformulier. Deze print je uit, vul je in en stuur je op naar de gemeente. Het is ook mogelijk om direct bij de gemeente een papieren aanvraagformulier op te vragen.

Aanvraag laten doen

Wanneer je samenwerkt met een architect, aannemer of een andere partner kun je de aanvraag ook vaak laten doen. Hierdoor hoef jij zelf niet aan de slag met de documenten en de regeltjes. Daarnaast hebben deze partners vaak veel ervaring met het aanvragen van een omgevingsvergunning, waardoor dit sneller en soepeler kan verlopen dan wanneer je zelf een aanvraag indient. De derde partij kan hierdoor door jou gemachtigd worden. Doorgaans beslist de gemeente binnen 8 weken of je wel of geen omgevingsvergunning krijgt. Bij complexere aanvragen kan dit een stuk langer duren, maar niet langer dan 6 maanden. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om een gedoogbeschikking aan te vragen. Zo kun je toch een activiteit uitvoeren waarvoor je geen vergunning hebt.

Wat kost een omgevingsvergunning?

De leges voor de omgevingsvergunning worden bepaald door de gemeente. De precieze kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden en het bedrag dat je betaald om deze uit te laten voeren. Het gaat namelijk om een percentage. Hier zit een bepaald maximum aan dat per gemeente verschilt. Wanneer je benieuwd bent hoe hoog de kosten uitvallen kun je de gemeentelijke legesverordering raadplegen. Tot het moment dat jij de daadwerkelijke legesfactuur ontvangt is dit wel een schatting van de kosten.

omgevingsvergunning aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *